NPTEL Non-conventional energy Resources Assignment 4 Answers 2022

NPTEL Non-conventional energy Resources Assignment 4

Are you looking for the Answers to NPTEL Non-conventional energy Resources Assignment 4? This article will help you with the answer to the National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) Course “NPTEL Non-conventional energy Resources Assignment 4″

What is Non conventional energy Resources?

This course looks at the operating principle of a range of non-conventional energy resources, materials used, characterization, and key performance characteristics. The technologies looked at will include, Solar energy, Wind, Batteries, Fuel cells, and Geothermal conversion. The advantages and limitations of these technologies in comparison to conventional sources of energy will also be examined.

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of the average of best 6 assignments out of the total 8 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF THE AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If one of the 2 criteria is not met, you will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

Below you can find the answers for NPTEL Non-conventional energy Resources Assignment 4

Assignment No.Answers
Non-conventional energy Resources Assignment 1 Click Here
Non-conventional energy Resources Assignment 2 Click Here
Non-conventional energy Resources Assignment 3 Click Here
Non-conventional energy Resources Assignment 4 Click Here

NPTEL Non-conventional energy Resources Assignment 4 Answers:-

Q1. Wavelength of the most intense part of the spectrum associated with a black body ______ with increase of temperature

Answer:- b

Q2. _ constant has helped in understanding the lower wavelength region of spectral irradiance versus temperature plot at

Answer:- c

Q3. Particle of light is known as ______ and it can only possess energies hv, _____ , nhv

Answer:- a

Q4. The full solar energy spectrum is consistent with the  __________ and  the visible region of this lies between ___________.

Answer:- d

???? Next Week Answers: Assignment 05 ????

quizxp telegram

Q5. Flat plate collector to harness solar energy requires _____conducting sheet made of _____ material.

Answer:- c

Q6. Metal sheet in solar energy collector is coated with black color to___________.

Answer:- c

Q7. Glass plate on a solar energy collector set-up _____.

(i) Keeps the visible radiation stuck between metal sheet and glass
(ii) Reduces convective losses.
(iii) Reduces IR radiative losses. 

Answer:- b

Note:- We are going to post answers for all weeks you can join us on telegram for regular updates and if there are any changes in answers then will update on our telegram channel only.

quizxp telegram

Q8. Statement: The ability to pick up heat is limited by the area of a flat plate collector exposed to the sun. It can be increased by
     replacing the tube by fins or a mesh.

Answer:- c

Q9. Parabolic dish reflectors are in the shape of a_______ mirror which uses the idea of concentrating solar energy at _____ focal point.
   These are made up of highly polished stainless steel or aluminum surfaces.

Answer:- b

Q10. A single focal point parabolic dish collector is said to be __________

Answer:- b

For other courses answers:- Visit

For Internship and job updates:- Visit

Disclaimer: We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge, and by posting these answers we are just trying to help students, so we urge do your assignment on your own.

if you have any suggestions then comment below or contact us at [email protected]

If you found this article Interesting and helpful, don’t forget to share it with your friends to get this information2