NPTEL Human resource development 2021

NPTEL Human resource development assignment answers 2021

NPTEL Human resource development the course aims to provide learners to transform themselves into a professional, creative and capable HRD practitioner or a manager who can lead a organization.The main objective of this course is to explain and demonstrate the contribution of HRD in an organization

Human resource development is a MOOC course offered by IIT Kharagpur on the NPTEL platform. Organizations are made up and made by people with their knowledge, skills, attitudes. In order to survive and achieve great success, organizations need to focus on the growth of all of these as part of a HRD strategy.The course is developed By Prof. KBL Srivastava is Professor in Department of Humanities and Social Sciences at Indian Institute of Technology, Kharagpur.

  1. INTENDED AUDIENCE :  Everyone who is interested in HRD
  2. Requirements/Prerequisites: Nil
  3. INDUSTRY SUPPORT: All companies

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of the average of the best 8 assignments out of the total 12 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100 Final score = Average assignment score + Exam score

Students will be eligible for CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If any of the 2 criteria are not met, the student will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 12 ANSWERS:-

Q1. Match the following

Answer:- c

Q2. In what way employees or members of an occupational group are expected to behave when carrying out their work responsibilities?

Answer:- c

Q3. An important concern regarding cultural diversity in organizations is related to unbiased recruitment, training, compensation practices. It is a challenge related to which of the following areas:

Answer:- b

Q4. Educating organizational leaders so that they better understand the importance of ethics and how it gets integrated into the business is known as:

Answer:- c

Q5. According to Hofstede, the extent to which a society feels threatened by ambiguous situations is called.

Answer:- a

Q6. match the following

Answer:- b

Q7. Which of the following is a benefit of CSR at the employee level?

Answer:- b

Q8. One of the challenges of diversity in the workplace relates to collaborative or team-based work to create either positive or negative conflict among group members. It is called

Answer:- b

Q9. Vision, mission, and business objectives are a part of which of the following internal factors influencing HRD:

Answer:- b

Q10. Which of the following is one of the major reasons for diversity in Indian organizations?

Answer:-a

Q11. Arrange these stages of diversity from the lowest to the highest level of awareness- 1. Acceptance, 2. Integration, 3. Defense, 4. Denial, 5. Adaptation:

Answer:- a

Q12. The belief that one’s group or subculture is inherently superior to other groups or cultures is known as:

Answer:- d

Q13. Which CSR theory/theories look beyond profit maximization and focuses on social and environmental values?

Answer:- a

Q14. Which of the following is a criticism of diversity training?

Answer:- c

Q15. According to the triple bottom line model, sustainable development can be achieved only when there is balanced attention to:

Answer:- b

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 11 ANSWERS:-

Q1. Which of the following statement indicates that benchmarking is one of the ways of building a learning organization

Answer:- c

quizxp telegram

Q2. Choose the CORRECT statement concerning learning organizations:

Answer:- d

Q3. Which of the following is an example of tacit knowledge?

Answer:- c

Q4. If an organization gets input from the outside, processes and transform it, and sends output to the outside world, such organizations are called

Answer:- a

Q5. Which of the following is/are NOT characteristic of Learning Organization according to Garvin?

Answer:- c

Q6. Match the following

Answer:- a

Q7. As part of the organizational learning process, positive changes are made in Total Quality Management, adapting and transforming, gradual evolution, etc. These changes are examples of:

Answer:- c

Q8. Which of the following statements is INCORRECT concerning Learning Systems?

Answer:- a

Q9. Company X was unable to transform itself into a learning organization because each employee focused on his/her role and responsibility, leading to a myopic view. The learning disability prevalent in this Company represents the following myth.

Answer:- a

Q10. To become a learning organization, a company began identifying learning styles and facilitating factors required to promote learning. It is called

Answer:- a

Q11. Identify the characteristic which is NOT a part of a learning organization.

Answer:- c

Q12. Which type of learning focuses on expanding the organization’s capabilities?

Answer:- b

Q13. Arrange the following stages of the Experiential Learning cycle in the correct order- 1. Abstract Conceptualization, 2. Active Experimentation, 3. Concrete Experience, 4. Reflective Observation

Answer:- d

Q14. Which of the following is a dimension of Learning Organization at the Structural level?

Answer:- a

Q15. Match the following

Answer:- b

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 10 ANSWERS:-

Q1. Which of the following components of Edvinsson’s Navigator is focused on the future?

Answer:- a

quizxp telegram

Q2. One of the assets audited by Annie Brooking’s Technology Broker can be operationalized as those technologies, methodologies, and processes which enable the organization to function, including corporate culture and DBMS. This asset is known as:

Answer:- d

Q3. The concept of intellectual capital (IC) was first propounded by:

Answer:- c

Q4. According to the Intangible Asset Monitor, which of these is NOT a measurement indicator of intangible assets:

Answer:- b

All the best for the final exam, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

Q5. Match the following cases

Answer:-b

Q6. Which of the following is a qualitative measure of value?

Answer:- a

Q7. Identify the component which is NOT a part of the Value-added intellectual coefficient.

Answer:- c

Q8. Who developed the Intangible Asset Monitor?

Answer:- c

Q9. The ____________ of a Company consists of the current value of all commodities and securities:

Answer:- b

Q10. To assess their organization’s human capital, the HR department surveyed its employees to measure the coherence between Human Resources Management tools and personnel’s expectations, such as working environment and compensation. The indicator of human capital is

Answer:- c

Q11. The value of a corporate asset according to accounting records, which includes financial capital and physical capital, is known as:

Answer:- b

Q12. Which of the following statement presents a weakness of the Intellectual capital Index?

Answer:- c

Q13. Match the following IC

Answer:- c

Q14. When an organization can understand the value chain and know stakeholder and customer wants/needs to meet and deliver these rapidly and efficiently, it will be high in

Answer:- d

Q15. Based on the Citation-Weighted Patents Method, arrange these steps for managing intellectual assets in the correct order- 1. evaluating the value of those assets to keep, develop, sell, or abandon 2. assessing the competition’s strategies and knowledge assets, 3. classifying the company’s portfolio of knowledge assets, 4. investing in areas where gaps found:

Answer:- d

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 9 ANSWERS:-

Q1. In which stage of career does an individual update their coaching skills and develop a broad view of their career?

Answer:- d

quizxp telegram

Q2. Which of the following career development activities is organization-centered?

Answer:- b

Q3. The Organizationally Oriented Career Management Model, which aims at aligning individual and organizational interests, is called

Answer:- d

Q4. The label for the generation of workers born between 1979-1994 is

Answer:- b

Q5. Match the following

Answer:- c

All the best for the final exam, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

Q6. One of the roles that managers perform to fulfill their responsibility as career developers is to give feedback and clarify performance standards and job responsibilities. This role is called

Answer:- c

Q7. Which of the following is NOT a characteristic of a lateral career path?

Answer:- a

Q8. Which of the following is an individual need fulfilled in the process of career development?

Answer:- b

Q9. Which of the following is NOT included in career anchors?

Answer:- b

Q10. Which of the following is NOT a research-based finding related to gender and career development?

Answer:- d

Q11. An individual’s career management activities will begin with which of the following steps:

Answer:- a

Q12. Which of the following is NOT a career development option within an enrichment strategy?

Answer:- a

Q13. Identify the condition which does NOT create a favourable environment for career development:

Answer:- c

Q14. Which of these is part of organizational career development through Internal labor market information?

Answer:- b

All the best for the final exam, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

Q15. Which of the following is a characteristic of managerial competence as a career anchor?

Answer:- a

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 8 ANSWERS:-

Q1. An employee in an organization has a high need for achieving goals. According to the iceberg model, it is related to which type of Competency.

Answer:- C

Q2. Which of the following is NOT a method used in assessing functional skills with a superior?

Answer:- A

Q3. Which of the following method/methods of data collection can be a good starting point for competency mapping?

Answer:- D

Q4. In Company X, the HR Department designed a competency-based program where employees’ salaries increase based on proficiency in selected competencies. It is an example of a competency model applied in the area of

Answer:- D

Q5. An underlying characteristic of a person which enables him /her to deliver superior performance in a given job, role, or situation is called

Answer:- C

Q6. Emotional resilience is a part of which level of competency, according to the Lancaster (Burgoyne) Model of Managerial Competencies

Answer:- B

Q7. Which of the following is a characteristic of the competency mapping approach?

Answer:- C

Q8. Which of the following statements best explains the assessment center technique of competency mapping?

Answer:- B

Q9. In which step of competency mapping are generic roles defined for the company as a whole

Answer:- C

Q10. The ‘Knowledge’ dimension of Competency in an individual relates to

Answer:- D

Q11. The proficiency level of an employee in a particular competency, enabling him/her to understand at a detailed level, contribute, analyze and teach, is classified as:

Answer:- D

Q12. Which of the following is a part of Talent Acquisition?

Answer:- A

Q13. The process of identifying the knowledge, skills, abilities, attitudes, and judgment required for effective performance in a particular occupation or profession is known as:

Answer:- A

Q14. Which step of competency mapping involves talent acquisition, management, and development?

Answer:- B

Q15. Financial knowledge would be considered as which type of Competency.

Answer:- B

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 7 ANSWERS:-

Q1. Employees in an organization have their cholesterol level assessed as part of a wellness program. This activity would be a part of which component of a typical employee counseling program:

Answer:- c

Q2. Which of the following is NOT an unsolicited method of educating employees for awareness in a typical employee wellness program?

Answer:- c

Q3. Which of the following is Stage Three of the counseling process?

Answer:- b

Q4. Which of the following is a symptom of Chronic Stress?

Answer:- c

Q5. Identify the psychological consequence of work stress from the options given below.

Answer:- d

Q6. Which of the following is a disadvantage of using in-house resources for employee counseling?

Answer:- a

Q7. Which issue in employee counseling is related to maintaining confidentiality?

Answer:- a

Q8. Which of these provisions are included in the Mental Healthcare Act, 2017?

Answer:- a

Q9. Identify the individual intervention for stress management based on the Stress Management Intervention Model from the options given below.

Answer:- a

Q10. Level III of fitness and wellness programs focus on

Answer:- b

Q11. Which of the following statement is not correct?

Answer:- c

Q12. Which of the following statements is NOT related to guidance for effective Stress Management Interventions?

Answer:- a

Q13. Why is a follow-up an important part of any counseling program?

Answer:- d

Q14. Which of the following statements is correct?

Answer:- c

Q15. From the statements below, choose the one which is NOT a characteristic of an effective employee counseling program.

Answer:- a

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 6 ANSWERS:-

Q1. Which of the following is a psychosocial function of Mentoring?

Answer:- c

Q2. Which of the following correctly explains the developmental mentoring model?

Answer:- a

Q3. Which type of mentoring model primarily focuses on career success?

Answer:- b

Q4. Which of the following represents a shared development role of line manager and mentor?

Answer:- b

Q5. Which of the following presents the correct sequence of the mentoring implementation process?

Answer:- b

Q6. What do A stand for in SMART, which is an acronym for goal setting?

Answer:- c

Q7. Policy Statement, formulation of the strategy, appointing mentoring coordinators, and allocating resources are part of implementing the mentoring process?

Answer:- c

Q8. What are the levels of systemic evaluation used to examine the effective implementation of the mentoring process?

Answer:- b

Q9. Achievement of performance appraisal scores on key competencies are part of the three levels of systematic evaluation?

Answer:- c

Q10. Which of the following is concerned with the systematic evaluation relationship process?

Answer:- a

Q11. Which type of mentoring relationship includes off-the-cuff, brief contact, and strong intervention?

Answer:- c

Q12. Which of the following is an example of informal/long-term relationships considering various types of mentoring relationships?

Answer:- a

Q13. At which stage calibrating with employees takes place in the formal mentoring lifecycle?

Answer:- d

Q14. Which of the following activity takes place at the manage stage in the formal mentoring lifecycle?

Answer:- c

Q15.Under which of the qualities developed in mentoring activities does the emotional component fall?

Answer:- a

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 5 ANSWERS:-

Q1. Which of the following helps to produce learning, behavioral change, and growth in the trainee/participant for the client’s economic benefit that employs the trainee/participant?

Answer:- b

NOTE:- IF THERE IS ANY CHANGE IN ANSWERS OF Human resource development WILL UPDATE BEFORE the LAST DATE AND NOTIFY ON TELEGRAM. SO KINDLY JOIN US CLICK ON BELOW IMAGE.

quizxp telegram

Q2. Which of the following is not a benefit of coaching?

Answer:- c

Q3. Which of the following lasts for a longer period and short-term or duration, respectively?

Answer:- a

Q4. Which of the following best explains coaching and mentoring?

Answer:- b

Q5. Conceptual framework for understanding coaching has antecedents, process, proximal outcomes, and distal outcomes. Which of the following is a part of the process in this framework?

Answer:- d

Q6. Behavioral change is the outcome of which of the following option considering a conceptual framework for understanding coaching.

Answer:- c

Q7. What is the first step of coaching to improve an individual’s poor performance?

Answer:- b

Q8. Which of the following best represents an explanation of absolute performance?

Answer:- a

Q9. Which of the following activity is a production deviation considering deviant workplace behavior?

Answer:- d

Q10. Sabotage is which type of workplace deviant behavior?

Answer:- b

Q11. Which of the following is not a critical success factor for coaching?

Answer:- c

Q12. Which is the first step to identify the unsatisfactory performance while conducting a coaching analysis

Answer:- b

Q13. Which of the following statement is correct in the context of Kinlaw’s approach?

Answer:- d

Q14. Which of the following is the correct set of four factors of Grow model?

Answer:- a

Q15. Which of the following are characteristics of a goal based on the Grow model?

Answer:- c

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 4 ANSWERS:-

Q1. What are the three main categories of training delivery methods?

Answer:- c

NOTE:- IF THERE IS ANY CHANGE IN ANSWERS OF Human resource development WILL UPDATE BEFORE the LAST DATE AND NOTIFY ON TELEGRAM. SO KINDLY JOIN US CLICK ON BELOW IMAGE.

quizxp telegram

Q2. Which of the following is related to the lecture method of training?

Answer:- c

Q3. Which of the following best explains the concept of experiential learning?

Answer:- a

Q4. Which of the following best represents an example of a business game or simulation?

Answer:- d

Q5. Which of the following demonstrates key behaviors to replicate and provides trainees with the opportunity to practice the key behaviors?

Answer:- a

Q6. What type of behavior is needed to develop behavior modeling training programs to determining key behaviors?.

Answer:- b

Q7. What is the major focus of outbound/ outdoor field training?

Answer:- c

Q8. Which of the following strategy is considered as the main elements of the structure of team training?

Answer:- d

Q9. Which of the following best explains action learning?

Answer:- a

Q10.Which of the following focuses on continuous improvement of business processes?

Answer:- b

Q11. Job instruction training, Job rotation, coaching, and mentoring are examples of which type of training?

Answer:-a

Q12. Which of the following represents the correct set of steps of job instruction training?

Answer:- a

Q13. Cost-benefit analysis for evaluating training is used to determine which of the following?

Answer:- b

Q14. The cost incurred for classroom and audiovisual equipment is which type of cost?

Answer:- a

Q15. Which of the following is related to the overhead cost of imparting training?

Answer:- c

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 3 ANSWERS:-

Q1. If the employee doesn’t meet the performance standards for an accountable task, what type of HRD program would be more appropriate?

Answer:- B

Q2. Delivering training is performed at which phase of the HRD process model?

Answer:- A – a. need assessment

quizxp telegram

Q3. Which of the following best explains the use of an unstructured questionnaire for data collection?

Answer:- B

Q4. Which of the following data collection methods for assessment uses a single sheet skill profile that serves as both a curriculum plan and an evaluation instrument for occupational training programs done by experts?

Answer:- C

Q5. Which of the following methods of data collection for assessment provides no nonverbal feedback?

Answer:- C

Q6. What are the various levels at which HRD related need assessment is undertaken?

Answer:- D

Q7. What is the major concern of HRD professionals at the person-level analysis of training need assessment?

Answer:- D

Q8. Which of the following is not required to be identified at organizational level analysis?

Answer:- C

Q9. Efficiency indexes are used for which of the following purpose?

Answer:- A

Q10. Job descriptions are used for which type of analysis in training need assessment?

Answer:- D

Q11. What does summary analysis mean related to personal analysis in training need assessment?

Answer:- A

Q12. Which of the following analysis helps us to understand the reasons for good or bad performance?

Answer:- B

Q13. Which of the following best explains organizational gaps considering gap analysis at the organizational level analysis?

Answer:- C

Q14. Which of the following is not a key activity in designing an HRD/Training program?

Answer:- A

Q15. Which of the following represents the goals/objectives of an HRD/Training Programme?

Answer:- D

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 2 ANSWERS:-

Q1. Which theory of HRD captures the core aspects of developing human resources and the socio-technical interplay of humans and systems?

Answer:- b. physiological theory

quizxp telegram

Q2.Which of the following statements explain Gestalt psychology?

Answer:- a. HRD must clarify the goals of individual contributors, work process owners, and organization leaders.

Q3. Human process information contributions to HRD belongs to which of the psychological theory?

Answer:- d. Cognitive theory

Q4. The global context of HRD has fundamentally shifted due to changes in which of the following factors?

Answer:- d. political, economic, cultural, and social. the misd. political, economic, cultural, and social.

quizxp telegram

Q5. While considering HRD from the organizational environment point, which factor is a part of the environment?

Answer:- a. mission and strategyms.

Q6.  The contextual and dynamic framework for SHRD at level 1 is the global environment, which has local, national, and multinational conditions. Select the correct set of options related to national conditions?

Answer:- c. technological change, national change, labor market characteristics, national HRD systems.

Q7. What is the objective of strategic human resource development?

Answer:-d. enabling organizations to achieve its strategic objectives of performance and competitive advantage

Q8. Which of the following is a part of transformational strategic HRD activities?

Answer:- d. career management and development

Q9. Which is an external environmental factor influencing employee behavior?

Answer:- a. technological changes

Q10. Attitude, abilities, skills, and knowledge are internal factors influencing employee behavior. Which of the following best explains the ability factor?

Answer:- b. general capacities related to the performance of specific tasks

Q11. “Understanding of the factors or principles related to a specific subject” is the explanation of which of the following internal factors influencing employee behavior?

Answer:- d. knowledge

Q12. What is the first step of the HR Scorecard Approach in formulating HR policies, activities, and strategies?

Answer:- a. define the business strategy

NOTE:- IF THERE IS ANY CHANGE IN ANSWERS OF Artificial Intelligence Search Methods For Problem WILL UPDATE BEFORE LAST DATE AND NOTIFY ON TELEGRAM OR WHATSAPP. SO KINDLY JOIN US, CLICK ON BELOW IMAGE AND JOIN US.

Q13. Considering HR scorecards to enhance employee productivity is one of the strategic objectives. Which of the following is the key performance indicator of this strategic objective?

Answer:- a. profit per employeeping program content

Q14. Which of the following is related to quality while considering the HR value chain?

Answer:- c. organizational outcome

NOTE:- IF THERE IS ANY CHANGE IN ANSWERS OF Human resource development WILL UPDATE BEFORE LAST DATE AND NOTIFY ON TELEGRAM. SO KINDLY JOIN US CLICK ON BELOW IMAGE.

quizxp telegram

Q15. Which of the following best represents the employee outcome considering the HR value chain,

Answer:- d. behavior

NPTEL Human resource development ASSIGNMENT WEEK 1 ANSWERS:-

Q1. Which of the following is concerned with the development of knowledge, skill, and attitude to improve performance and behavior?

Answer:- b. Human Resource Development

Q2. Which of the following is not of a characteristic of human resource development?

Answer:- d. Routine and administrative

Q3.Which of the following is not a major function of HRD?

Answer:- a. coaching

quizxp telegram

Q4. What does internal Alignment (integrating HRD with the strategic needs of the organization) means in the context of strategic management and HRD?

Answer:- c. alignment of the HRD strategy with the mission, goals, beliefs, and values of the organization.

Q5. Which of the following is not a key role of HRD professionals?

Answer:- c. business analyst

NOTE:- IF THERE IS ANY CHANGE IN ANSWERS OF Human resource development WILL UPDATE BEFORE LAST DATE AND NOTIFY ON TELEGRAM OR WHATSAPP. SO KINDLY JOIN US, CLICK ON BELOW IMAGE AND JOIN US.

quizxp telegram

Q6.  What type of HRD professionals implement HRD interventions in the organization?

Answer:- a. HRD Professional as an HR Systems Designer/Developer.

Q7. Which action is not performed by HRD Professional as an organization change agent and design consultant?

Answer:- d. Helps to articulate goals and strategies

Q8. What of the following is the first step to be followed by HRD Professional as a Learning Program Specialist?

Answer:- d. Selects appropriate instructional methods and techniques.

Q9.Which of the following competencies are needed by all HRD professionals to build trust?

Answer:- b. interpersonal

Q10. Which of the following competency demonstrates the adaptability of HRD professionals?

Answer:- a. personal

quizxp telegram

Q11. Which of the following is not considered as a characteristics of the organizational structure of HRD department?

Answer:- d. profit

Q12. Learner Perspective has six core adult learning principles. Which of the following represents the correct set of these core adult learning principles?

Answer:- c. learners need to know, self-concept of the learner, prior experience of the learner, readiness to learn, orientation to learning, motivation to learn.

NOTE:- IF THERE IS ANY CHANGE IN ANSWERS OF Artificial Intelligence Search Methods For Problem WILL UPDATE BEFORE LAST DATE AND NOTIFY ON TELEGRAM OR WHATSAPP. SO KINDLY JOIN US, CLICK ON BELOW IMAGE AND JOIN US.

quizxp telegram

Q13. Which of following is not included in the need assessment phase of the HRD process model?

Answer:- a. Selecting and developing program content

Q14. Selecting and developing program content is a step of which phase of the model of HRD?

Answer:- b. Design and development of HRD programs

Q15. Which of the following is the final step In the evaluation phase of the HRD process model?

Answer:- b. interpret result

ALSO CHECK:- INTERNSHIP OPPORTUNITIES