NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT 2021

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT

DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT Internet of Things will be explored in this course. Students will learn about manufacturing products that are designed to be lightweight and long-lasting. Various small video chips that can be used to prototype a project will be shown.

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT is a MOOC course offered by IIT Gandhinagar, CodeChef on the NPTEL platform.  The course is developed by Prof. Prabhakar T V is a Principal Research Scientist at IISc. He works in the area of Networked Embedded Systems where he focuses on hardware system design.

  1. INTENDED AUDIENCE: Final Year Undergraduates
  2. Requirements/Prerequisites: Nil
  3. INDUSTRY SUPPORT: All industry

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of the average of the best 6 assignments out of the total 8 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100 Final score = Average assignment score + Exam score

Students will be eligible for CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If any of the 2 criteria are not met, the student will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT ASSIGNMENT WEEK 8 ANSWERS:-

Q1. Receiver sensitivity (in ___dBm) of RN2483 is

Answer:- -148

Q2. Which class of device has minimum downlink communication latency in LoRa

Answer:- b

Q3. To cover a long range in LoRa, the data rate should be high

Answer:- a

All the best for the final exam, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

Q4. Bandwidth of NBIoT (in ___KHz) is

Answer:- 180

Q5. In LoRaWAN, application payload End to End encryption is support between

Answer:- d

Q6. NBIoT can be connected to

Answer:- d

All the best for the final exam, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

Q7. In an application, the requirement is to switch off the garage light from living room, kitchen, and storeroom. This may be achieved in BLE mesh by:

Answer:- b

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT ASSIGNMENT WEEK 7 ANSWERS:-

Q1. In ADF7242, what is the maximum operating frequency (in ____MHz)?

Answer:- 2483.5

Q2. Find the signal voltage (in ___micro volts), if the receiver sensitivity is -95dBm and antenna resistance is 50 ohms.

Answer:- 3.9749

Q3. Specify the minimum advertising interval (in ___milliseconds) in BLE?

Answer:- 20

Q4. IEEE standard used in Wi-Fi is

Answer:- B

Q5. The sensitivity (in ____ dBm) of nRF52840 in BLE mode having a data rate of 125 kbps is

Answer:- -103

Q6. Select the statements which are FALSE regarding BLE

Answer:- a,c

Q7. The features of BLE are?

Answer:- a,b,c

Q8. The advertisement channels used in BLE are?

Answer:- b

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT ASSIGNMENT WEEK 5 ANSWERS:-

Q1. The input voltage applied to a 12 bit ADC is between 0 to 3.3V and the V_ref is set to 3.3V. Calculate the digital output (codeword) when analog input is 2.2V.

Answer:- a CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

quizxp telegram

Q2. The maximum voltage that a 12 bit ADC can measure is set to 2.2V. Suppose an analog input of 3V is applied at the input. Calculate the digital output (codeword) of ADC.

Answer:- c CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q3. The gain block of the ADC driver is set to 1 V and V_ref = 1.2 V. At what voltage does the V_in saturate? (refer NRF52832 datasheet if required)

Answer:- c CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q4. During the process of CPU execution, if an interrupt of any priority arrives, which of the following is true.

Answer:- c CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q5. Select statements that are true

Answer:- a,c CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q6. When a WFI instruction is executed, if the newly arrived interrupt request has the same or lower priority as the current exception, the CPU will do one of the following:

Answer:- a CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q7. What are the events that can wake WFI instruction from sleep

Answer:- a,b,d CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT ASSIGNMENT WEEK 4 ANSWERS:-

Q1. The advantages of Sigma delta ADC over SAR ADC is

Answer:- b,d CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

quizxp telegram

Q2. A temperature sensor TMP37 is interfaced with an 8-bit Arduino UNO ADC. What will be the resolution of the sensor (in ____deg.C) if the Vref is 2.5V.

Answer:- 0.976 CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q3. A pressure sensor MPX5100G is connected to a 12-bit ADC. A Vref of 5V is applied to the ADC. For input pressure of 50.35KPa, What is the corresponding ADC codeword output.

Answer:- 1856 CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q4. ADS1115 chip has a bit configuration of 0b1100000111100101 (MSB to LSB) if only two channels are being used in single ended mode. Then what is the sampling frequency (in sps) obtained from each channel?

Answer:- 860 CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q5. The bit configuration of an ADS1115 is 0b1100010111100101 (MSB to LSB). What is the Full Scale Range (FSR) of the ADC (±____V)?

Answer:- 2.048 CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

Q6. What is the binary bit pattern for configuring 128 sps in ADS1115

Answer:- C CAN BE WRONG PLEASE DONT COPY BLINDLY

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT ASSIGNMENT WEEK 3 ANSWERS:-

Q1. Calculate the power dissipation (in mW) across the LDO with Vout 3.2 V, dropout voltage 170 mV at load current 100 mA and Iq of 10 µA

Answer:- 17.0337

quizxp telegram

Q2. When input voltage goes below certain threshold, the LDO output can go below its regulation window causing the load to fail functionally. The circuitry that responds to this and initiates a soft shutdown is called

Answer:- B

NOTE:- THESE MAY BE INCORRECT PLEASE DON’T FOLLOW BLINDLY IF YOU THINK YOU KNOW RIGHT ANSWER FEEL FREE TO CORRECT US SHARE YOUR ANSWER ON TELEGRAM.

Q3. For a Vout of 3.25V, what will be the LDO accuracy if systematic error and random error are 70mV and -30mV respectively

Answer:- B

Q4. When load current is 100 mA and switching frequency is increased from 250 KHz to 500 KHz, the drift in efficiency is ___% (refer Lab experiment video – ” https://youtu.be/msmxUJv0wxI “)

Answer:- 1.25

Q5. What is the clock pulse width (in microseconds) if the Buck converter’s switching frequency is 850 KHz

Answer:- 2.3529

Note:- WE NEVER PROMOTE COPYING AND We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge, and by posting these answers we are just trying to help students to reference, so we urge do your assignment on your own.

Q6. A Buck converter gives 81.07% efficiency for a load current of 350 mA. If the input power is 2.16 W, what will be the voltage drawn at the output

Answer:- 5.003

Q7. From datasheet of TPS717, what maybe the dropout voltage (in mV) at room temperature if output current is 100mA

Answer:- 110

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT ASSIGNMENT WEEK 2 ANSWERS:-

Q1. Which RFID/NFC standard is used in Libre Pro Sensor?

Answer:- c

Q2. In RFID, what is the function of the inventory command

Answer:- d

Note:- WE NEVER PROMOTE COPYING AND We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge and by posting these answers we are just trying to help students to reference, so we urge do you assignment on your own.

Q3. What are the different types of RFID/NFC protocol supported by TRF7970A?

Answer:- c,d,e

Q4. In the above mentioned circuit, if the amplitude is increased by 1.5 times and output capacitor is increased by 2 times. What will be the time taken to obtain a stable output of 3.3V?

Answer:- 48

Q5. In the above mentioned circuit, if the frequency is increased by 2 times and storage capacitor is increased by 2.5 times. What will be the time taken to obtain a stable output of 3.3V?

Answer:- 90

quizxp telegram

Q6. From the datasheet of Teg1-12611-6, to harvest the maximum amount of energy, what is the required hot side temperature if cold side temperature is maintained at 30 deg.C

Answer:- a

Note:- WE NEVER PROMOTE COPYING AND We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge, and by posting these answers we are just trying to help students to reference, so we urge do your assignment on your own.

Q7. From the datasheet of Teg1-12611-6 for Th = 225 deg.C and Tc = 30 deg.C, the open circuit voltage obtained is

Answer:- b

Q8. From the datasheet of Teg1-12611-6 for Th = 200 deg.C and Tc = 50 deg.C, the output power obtained is

Answer:- a

NPTEL DESIGN FOR INTERNET OF THINGS ASSIGNMENT ASSIGNMENT WEEK 1 ANSWERS:-

Q1. What are the limitations of an SoC’s internal RC oscillator

Answer:- E – All the above

Q2. The technology used in national highway for collecting toll charges is

Answer:- C – ZigBee

Q3. If the following are the parameters of ADC, Vref = 5V, and a 10-bit A/D output code is 0x1AB, what is the ADC input voltage?

Answer:- C

Q4. What is the maximum step size that can be obtained using a 14-bit ADC with Vref of 3.3V?

Answer:-B

Note:- WE NEVER PROMOTE COPYING AND We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge and by posting these answers we are just trying to help students to reference, so we urge do you assignment on your own.

quizxp telegram

Q5. For a Vref of 3.3V and 10-bit ADC, the controller is reading 0.0502V for the 15th step, and 0.0666 for the 20th step. Choose the suitable ADC error

Answer:-B

Q6.  Which is a suitable micro-controller for simple sense (the sensor value) and send (upload sensor data to cloud) application

Answer:- A -Arduino

Q7.  PUF is not used for authentication of the node or a device

Answer:- B – False

Q8. Based on delay difference between 2 or more identical devices, output bits are generated from 

Answer:- B – RO PUF

Note:- WE NEVER PROMOTE COPYING AND We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge and by posting these answers we are just trying to help students to reference, so we urge do you assignment on your own.

Q9. Which PUF cannot be implemented on commercially available SoC based IoT devices

Answer:- C- ADC PUF (WE DO NOT CLAIM 100% CORRECTNESS OF ANSWERS, COPY ON YOUR RISK)

Also check :- Internship oppurtinites

Note:- We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge and by posting these answers we are just trying to help students, so we urge do you assignment own your own.