NPTEL » Enhancing Soft Skills and Personality 2021

NPTEL ENHANCING SOFT SKILL

Enhancing Soft Skills and Personality The course aims to cause an enhanced awareness about the significance of soft skills in professional and inter-personal communications and facilitate an all-round development of personality. Hard or technical skills help securing a basic position in one’s life and career. But only soft skills can ensure a person retain it, climb further, reach a pinnacle, achieve excellence, and derive fulfilment and supreme joy. Soft skills comprise pleasant and appealing personality traits as self-confidence, positive attitude, emotional intelligence, social grace, flexibility, friendliness and effective communication skills.

Enhancing Soft Skills and Personality is a MOOC based course that is 8 weeks in duration and can fulfill the criteria of 4 credits in a year. You can visit the NPTEL SWAYAM platform and register yourself for the course. This course is brought to you by Dr. T. RAVICHANDRAN is presently a Professor of English in the Department of Humanities and Social Sciences at the Indian Institute of Technology Kanpur, Uttar Pradesh, India.  He has written about fifty research articles/book chapters, supervised six doctoral theses.


Who Can Join: Students, Teachers, Professionals, Trainers, Leaders, Employers PREREQUISITES: Minimum: No prerequisite is required. Background knowledge of MOOC Course on “Developing Soft Skills and Personality” is preferred.

INDUSTRY SUPPORT: All industries


CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of the average of the best 6 assignments out of the total 8 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

Students will be eligible for CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If any of the 2 criteria are not met, the student will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

Enhancing Soft Skills and Personality Assignment Week 8 Answers:-

Q1. Which of the following behaviours are ethically unacceptable at a workplace?

Answer:- A,B,D,F

Q2. Which of the following strategies can be employed to improve memory and increase the capacity to retain information?

Answer:- A,D

Q3. Identify the social etiquette one should keep in mind in a public transport.

Answer:- B,C

Q4. Suppose you are invited for a business meeting and you choose not to attend it. What are the business etiquette that you are supposed to follow in such a situation?

Answer:- A,C

QUIZXP TELEGRAM

Q5. To communicate an idea, which of the following points do you have to keep in mind?

Answer:-C,D

Q6. Which of the following techniques would hamper your memory retention abilities?

Answer:- A,B,F

Q7. What are the benefits of calling individuals by their names in a conversation?

Answer:- B,D

Q8. Suggest ways in which you could make shopping an effective and efficient experience.

Answer:-A,C,D

Q9. What are the causes of global warming?

Answer:- C,D,E

Q10. Suggest ways in which one could organise the mind.

Answer:- A,B

Q11. Adarsh is mentally bogged down by the two-day long lecture on Wave Optics that he wishes to skip the class on the third day. How could he encourage himself by engaging in a mind boosting conversation?

Answer:- D

Q12. If you are running late for an appointment because your boss has called a last-minute meeting, it is best to:

Answer:- A

QUIZXP TELEGRAM

Q13. Skills such as speaking, writing, and subtle understanding of body language that help you convey your ideas clearly in a working environment are called:

Answer:- F

Q14. Which of the following is an example of poor etiquette during a group meeting?

Answer:- E

Q15. If you are talking with a group of four people, you should make eye contact with:

Answer:- B

Q16. Suppose you are preparing for a competitive exam that you have not cleared on your first attempt. In which of the following ways you should engage your mind to clear the exam?

Answer:- B

Q17. The following are ways, in which you could live an eco-friendly life, EXCEPT:

Answer:- E

Q18. Harry Lorayne in his work Secrets of Mind Power illustrates how unconnected objects could be linked together by “association” with a demonstration of twelve words. Which of the following word is NOT a part of these twelve words used by him for the demonstration?

Answer:- C

Q19. Movies like Soylent Green and Snowpiercer deal with:

Answer:- F

QUIZXP TELEGRAM

Q20. Carpool means:

Answer:- A

Q21. Making illogical connections between words to remember them is not an effective memory-technique.

Answer:- B

Q22. Personally created flashcards are not considered as mnemonic devices.

Answer:- B

Q23. The organisational and personal standard of behaviour a professional individual is expected to possess is called professional ethics.

Answer:- A

Q24. Etiquette, ethics, and values are one and the same.

Answer:- B

Q25. According to Harry Lorayne, the best way to remember names and faces is to dissociate the names from the faces.

Answer:- B

Enhancing Soft Skills and Personality Assignment Week 7 Answers:-

Q1. Which of the following must be included in a healthy diet plan?

Answer:- B,E,F

Q2. Healthy individuals are preferred as employees for any occupation because—

Answer:- A,C,E

Q3. Neeraj has planned to adopt exercise as a new healthy habit. Suggest some of the tips that could boost his spirit to work towards achieving it.

Answer:- A,C

Q4. Which of the following are unhealthy practises?

Answer:- A,B,D,E,F

QUIZXP TELEGRAM

Q5. How could one prepare the surroundings to get a sound sleep?

Answer:- A,C,D,E

Q6. Which of the following instances can be called as genuine acts of love?

Answer:- A,C,

Q7. According to The Bible, which of the following qualities define love?

Answer:- A,D

Q8. Real love is:

Answer:- A,C

Q9. In order to communicate love effectively one should–

Answer:- C,D,E

Q10. Which of the following body languages by the other person indicate a conducive environment for one to profess one’s love?

Answer:- D,F

Q11. Which of the following is the key to one’s fitness goals such as exercising?

Answer:- C – Consistency

QUIZXP TELEGRAM

Q12. How should one deal with love failure?

Answer:- C – Use it as an opportunity to develop oneself

Q13. Lack of proper sleep could result in:

Answer:- A – Obstruction in normal bowel movement

Q14. According to the Tibetan proverb, “The secret to living well and longer is: eat half, walk double, laugh triple and _____ without measure.”

Answer:- E – LOVE

Q15. William Shakespeare’s Sonnet 116: “Let Me Not to the Marriage of True Minds” speaks about the—

Answer:- F – constant and eternal nature of love

Q16. Who wrote the poem “Love One Another?”

Answer:- B – Khalil Gibran

Q17. Sandra and Vineeth are couples as well as colleagues working for the same company. Which is the most ideal way in which they should act in a professional space?

Answer:- C – Let each other work peacefully in the office and stand by each other when they need support

Q18. Name the characteristic that hampers a good relationship.

Answer:- B – A domineering attitude

Q19. The following habits ruin the chances of a good sleep, EXCEPT:

Answer:- B – Eating late into the night

QUIZXP TELEGRAM

Q20. The World Health Organisation defines health not only as the absence of disease or infirmity but also as:

Answer:- C – A state of complete physical, mental, and social well-being

Q21. Love is merely the romantic love between man and woman.

Answer:- B – FALSE

Q22. While running, exhaling through mouth, helps one reduce weight.

Answer:- A – TRUE

Q23. Drinking a glass of warm milk an hour before bedtime can act as sedative that makes one relaxed and get a sound sleep.

Answer:- A – TRUE

Q24. One should ensure that one eats three regular meals per day starting with light breakfast, moderate lunch, and heavy dinner.

Answer:- B – FALSE

Q25. In the poem “Love One Another” the lines “Give you hearts, but not into each other’s keeping” means to give your heart to each other but not for the possession of the other one or not to be kept in bondage.

Answer:- A – TRUE

Enhancing Soft Skills and Personality Assignment Week 6 Answers:-

Q1. Which of the following are examples of compliments in good humour?

Answer:-C,E,F

Q2. If a meeting or a presentation is initiated with a joke, then:

Answer:- C,E

Q3. Identify good money personality traits.

Answer:- C,D

Q4. Laughter makes one feel— 

Answer:- A,C,D

QUIZXP TELEGRAM

Q5. Humour at workplace could be improved by:

Answer:- A,B,F

Q6. Which of the following statements are valid about the positive application of humour?

Answer:-A,B,F

Q7. Returning borrowed money on time indicates—

Answer:- A,C

Q8. Which of the following characteristic traits indicate bad money personality?

Answer:- A,B,D,E

Q9. Rohan is a shopaholic whose previous experiences have urged him to change his money personality into a positive one. Which of the following strategies would help Rohan overcome his shopaholic nature?

Answer:- A,C,D

Q10. Being detached from one’s wealth would—

Answer:- B,D

Q11. Suppose you are helping a friend to study a subject that he is not good at. But after an hour’s discussion he gets bored and restless. How could you draw his attention effectively without wasting time?

Answer:-B

QUIZXP TELEGRAM

Q12. Which of the following activity could encourage creativity, ideation, and problem-solving skills to the maximum extend in an individual?

Answer:-C

Q13. In which of the following ways one could develop good humour?

Answer:-D

Q14. Given below, are three situations as well as the remarks given by Rina in each of the context. Identify the remarks said in a good sense of humour.

Answer:- D

Q15. Paulo Coelho’s The Alchemist is discussed in the course to convey:

Answer:- F

Q16. According to Ella Wheeler Wilcox, the two kinds of people are:

Answer:- A

Q17. According to Lance Bass, “You’ve got to have a sense of humor to keep your _____.”

Answer:- B

Q18. Forming a humour club at workplace would:

Answer:- B

Q19. Laughter originates from the Greek word—

Answer:- A

Q20. Maintaining genuinely good relationship with both poor and rich people is a sign of:

Answer:- D

Q21. It was inappropriate of Shakespeare to have used humour in his tragic play Hamlet.

Answer:-B

QUIZXP TELEGRAM

Q22. Humour should be used to comment on the religion of another individual.

Answer:- B

Q23. A sarcastic joke shortens the distance between people.

Answer:- B

Q24. Humour improves memory retention.

Answer:- A

Q25. A humour hall is where people can drop in anytime to share jokes or refresh themselves by using any of the repositories available.

Answer:- A

Enhancing Soft Skills and Personality Assignment Week 5 Answers:-

Q1. Rahul is confused between the words “childish” and “childlike.” Which of the following statements denote the corresponding meanings of the words?

Answer:- C,F

Q2. Identify the sentences in which the words enclosed in the bracket should be added with the suffix ‘-s’ to make grammatically correct sentences.

Answer:- B,D,E

Q3. Identify the sentences with common errors.

Answer:- C,D,E

Q4. Aleena dreams to visit her extended family in India during the summer holidays, so that she could stay connected to her aunties, uncles, cousins, sisters-in-law, brother-in-laws, nieces, and nephews.

Answer:- C,E

QUIZXP TELEGRAM

Q5. Fill in the blanks with correct articles. Put ‘x’ where the blank should not be filled. 
_____ (i) word to _____ (ii) wise is sufficient.

Answer:- B,D

Q6. Suggest the ways in which the following sentence could be corrected. 
They never made much money, despite of their success.

Answer:- B,D

Q7. Identify the errors in the sentence. 
Noorin, as well as her friend, plan to go to the art museum to unearth mysterious informations about the Cubist painters of the twentieth century.

Answer:- B,D

Q8. Rightly point out the meaning of the underlined word in the sentence.  
Ravi went to the capital to raise some capital for his upcoming project.

Answer:- B,F

Q9. Which of the following words are plural in form but are used as singular nouns, taking singular verbs?

Answer:- A,C

Q10. Identify the sentences that are WRONGLY matched to their answers.

Answer:- A,C

Q11. Identify the statement that precisely defines the underlined word in the following sentence. 
The Germans produce some of the best breads in the world.

Answer:- B

QUIZXP TELEGRAM

Q12. Fill in the blanks with articles. Put ‘x’ where the blank should not be filled.  
_____ most of _____ stories people tell about _____ Irish are not true.

Answer:- E

Q13. My uncle was afflicted _ a serious illness and was almost confined bed __ more than two months.

Answer:- C

Q14. She ate apple every morning on _.

Answer:- A

Q15. I received a letter from her __.

Answer:- A

Q16. _ going for the party?

Answer:- D

Q17. Fish and chips _ expensive nowadays.

Answer:- B

Q18. The students need to __ a test in Sanskrit to qualify the final round.

Answer:- B

Q19. They have lived at this place _ three years.

Answer:- D

Q20. If you _ drugs, you will be arrested and end up in a prison _.

Answer:- A

Q21. Yes/No questions begin with an auxiliary verb.

Answer:- A

QUIZXP TELEGRAM

Q22. The sentence “House was any place they were together” is wrong.

Answer:- B

Q23. Collective nouns such as audience, association etc., are always treated as plural forms.

Answer:- A

Q24. The sentence “Anil and Vasu have a lot of things in common between them” is correct.

Answer:- A

Q25. Will and shall are always used to offer help.

Answer:- B

Enhancing Soft Skills and Personality Assignment Week 4 Answers:-

Q1. Which of the following traits are detrimental to gain trust at workplace?

Answer:- C,E,F

Q2. Identify the appropriate ways to respect the private space of others.

Answer:- A,C,D,F,H

Q3. Identify the examples of personal hygiene that make one likeable.

Answer:- A,C,D,E,G

Q4. Identify the tips to make others feel good.

Answer:- A,B,D,E,H

QUIZXP TELEGRAM

Q5.Egocentric people are:

Answer:- A,C,D,F

Q6. One can be optimistic even during difficult times by:

Answer:- A,E

Q7. Likeable traits at work place include:

Answer:- A,C,D

Q8. Qualities that reflect strength of character are:

Answer:- D,E,F

Q9. Imagine a colleague has invited you for dinner. How can you express genuine appreciation?

Answer:- B,C,D

Q10. One can avoid making false promises by:

Answer:- A,D,F

Q11. Choose the option that illustrates well the concept of “Pay it Forward.”

Answer:- C

QUIZXP TELEGRAM

Q12. Which of the following is NOT true for the trait “standing by one’s principles and values”?

Answer:- C

Q13. Socrates’ triple filter test is constituted of:

Answer:- E

Q14. The best way to make others like us is by:

Answer:- A

Q15. Imagine you have a self-centered friend who wants to change for the better? He/she has come to you for advice. What is the most inappropriate    advice you can give him/her under the given circumstances?

Answer:- D

Q16. Identify the appropriate suggestion to graciously deal with a rude person at a work place.

Answer:- B

Q17. People who are lying:

Answer:- E

Q18. Identify the trait for physical attractiveness.

Answer:- C

Q19. Following are the appropriate suggestions to be more decisive, EXCEPT:

Answer:- C

Q20. One can show enthusiasm by following the given suggestions, EXCEPT

Answer:- E

Q21. Exhibiting “holier than thou” implies an attitude of moral superiority.

Answer:-TRUE

QUIZXP TELEGRAM

Q22. Nagging is a likeable trait for it reflects hard-working attitude.

Answer:- FALSE

Q23. The attitude of “Knowing-it-all” reflects wisdom and open-mindedness.

Answer:- FALSE

Q24. A temperamental person is one who can maintain a steady emotional condition.

Answer:- FALSE

Q25. Cynical people prevent others from doing good because they want others to be independent and self-sufficient.

Answer:- FALSE

Enhancing Soft Skills and Personality Assignment Week 3 Answers:-

Q1. How can you become more assertive without being aggressive?

Answer:- C,D,F

Q2. How can you control your anger?

Answer:- A,C,D,E,F

Q3. What are the qualities of an assertive person?

Answer:- A,B,D,E,F

Q4. Identify the self-debilitating thoughts.

Answer:- A,C,E

Q5. One can become more assertive by following these rules:

Answer:- A,C,D

quizxp telegram

Q6. Stanley and Nancy’s 10 Commandments to ward off barriers to inner journey include:

Answer:- A,C,D,F

Q7. Which of the following are true about negative self-labelling?

Answer:- A,C,E,F

Q8. Which of the following questions can be asked to avoid self-labelling?

Answer:- A,C,E,G,H

Q9. How can you say “No” without being offensive?

Answer:- A,C,D,F,H,I

Q10. Some of the ways to develop self-approval are by:

Answer:- A,C,D,E

Q11. Choose the appropriate self-affirmations to replace negative thinking.

Answer:- E

Q12. Which of the following is detrimental to positive thinking?

Answer:- B

Q13. Identify the most aggressive method of saying “No”.

Answer:- E

Q14. Being assertive equals to being:

Answer:- A

Q15. Following are some of the characteristics of aggressive people, EXCEPT:

Answer:- F

Q16. Stanley and Nancy’s commandment “Laugh at Ms. Protecto” means:

Answer:-C

Q17. The best method to check emotional addiction is:

Answer:- A

Q18. Which of the following is NOT true about emotional addiction?

Answer:- B

Q19. Following are some of the ways to deal with negative emotions, EXCEPT:

Answer:- E

quizxp telegram

Q20. The Ehealthy way to express one’s anger is:

Answer:- D

Q21. Assertiveness is the ability to express yourself and your rights at the expense of violating the rights of others.

Answer:- FALSE

Q22. Emotional addiction refers to being hooked or addicted to feeling a certain way. It happens when our body becomes dependent on certain chemical responses produced during specific experiences.

Answer:- TRUE

Q23. Being able to say “No” is a sign of cowardice.

Answer:- FALSE

Q24. Assertiveness is a polite and sophisticated form of aggression.

Answer:- FALSE

Q25. Forgiveness is the attribute of the strong people.

Answer:- TRUE

Enhancing Soft Skills and Personality Assignment Week 2 Answers:-

Q1. Which of the following personality traits lead to time leakage?

Ans:- A,B,C,D

Q2. Identify the instances of time being stolen.

Ans:- C,E,G

Q3. What are some of the causes of procrastination?

Ans:- A,E,I

Q4. How can you use your time efficiently?

Ans:-A,C,D,F,H,I

Q5. Identify the tips to successfully achieve more things in less time.

Ans:- A,C,E,F

Q6. Which of the following are examples of time cancers?

Ans:- A,C,E,F

Q7. How can one convert time stealers into time gifts?

Ans:- A,C,E

Q8. How can one overcome procrastination?

Ans:- B,D,E,G

Q9. How can you meet your deadlines?

Ans:- A,C,E,G,I

Q10. How can you motivate yourself to achieve a particular goal?

Ans:- A,C,F,G,H

Q11. Both Rahul and Shyam apply for the same job-position in a company. They are equally qualified but Shyam has more experience and recommendations than Ram. On the day of the interview, Ram leaves his house early and reaches the office before time while Shyam reaches the office thirty minutes late. The interview panel members were considerate enough to accept Shyam’s apology and allow him to give the interview. Both perform equally well in their interviews. But the interviewing panel selects Ram over Shyam after considering all the factors. Why does the panel select Ram?

Ans:-A

Q12. Match the following types of task with their correct approach:

Ans:- C

Q13. What is the most appropriate explanation of “eat that frog” as described by Brian Tracy?

Ans:- D

Q14. Select the best method to use Kaizen principle to overcome laziness.

Ans:- D

Q15. Which of the following is NOT an appropriate method to stay organised at workplace

Ans:- B

Q16. The ______ refers to the tendency to experience intrusive thoughts about an unfinished task.

Ans:- A

Q17. How can one use procrastination positively?

a. Postpone a big task by trading it with more smaller tasks b. Take a small break to gain fresh perspective on the same task c. Delay further till someone else can come along and take your burden

Ans:- D

Q18. How does one fall into the compliance zone?

Ans:- E

Q19. Identify the most appropriate method to make your own choice.

Ans:- A

Q20. The following are some of the methods to move into the growth zone from the fear zone, EXCEPT:

Ans:- E

Q21. Stereotype is a reductive, oversimplified opinion that tells you the truth about a particular person or community.

Ans:- B

Q22. PAT refers to the time when someone pats on your back and makes you feel encouraged.

Ans:- B

Q23. Pareto principle states that roughly 80 percent of the outcome depends on the 20 percent of causes.

Ans:- B

Q24. Parkinson law states that both work and time equally expand for its successful completion.

Ans:- B

Q25. According to Brian Tracy, once we start doing something new, the initial stage is difficult, but then as we move on, we get into a flow.

Ans:- B

Enhancing Soft Skills and Personality Assignment Week 1 Answers:-

Q1. Identify the most appropriate methods to manage stress.

Answer:- A,D,E,F

Q2. Identify the examples of the soft skills.

Answer:- A,C,D,F

Q3. Which of the following tips can be used to deal with criticism?

Answer:- A,C,E,G

quizxp telegram

Q4. How can one nurture growth mindset?

Answer:- A,C,D,F

Q5. Identify the effects of fixed mindset.

Answer:- A,B,D,F,H

Q6. One can strengthen one’s brain muscle by:

Answer:- A,C,D,E,G

Q7. Identify the most appropriate ways to deal with failure.

Answer:- A,C,E,G

Q8. Identify the appropriate methods to avoid stereotyping at work place.

Answer:- A,B,C,F

Q9. How can you overcome racial stereotypes?

Answer:- A,C,E,G

Q10. How can you respond to negative feedback at work place?

Answer:- B,E

Q11. Which of the following is an example of fixed mindset?

Answer:- D

Q12. Which of the following is an example of stereotype threat?

Answer:- C

Q13. The following are methods of producing a conducive work environment, EXCEPT:

Answer:- C

quizxp telegram

Q14. Following are the types of non-verbal language, EXCEPT:

Answer:- F

JOIN US ON TELEGRAM

Q15. Which of the following is NOT a correct example of self-awareness?

Answer:- B

Q16. Self-actualisation, according to Abraham Maslow, implies one’s ability to:

Answer:- B

Q17. Which of the following is an INCORRECT example of male stereotype?

Answer:- E

Q18. Why does being like a baby help to develop growth mindset?

Answer:- B

Q19. Identify the incorrectly matched mindsets.

Answer:- C

Q20. How does stereotype threat work?

Answer:- D

Q21. Stereotype is a reductive, oversimplified opinion that tells you the truth about a particular person or community.

Answer:- B- FALSE

Q22. Non-verbal language pertains only to the voluntary aspects of body language.

Answer:- B- FALSE

Q23. All human perceptions are similar; and hence, all people perceive the same reality.

Answer:- B- FALSE

Q24. People with growth mindsets believe that abilities are fixed and cannot be developed through hard work, good strategies, and mentorship.

Answer:- B- FALSE

Q25. Hawthorne study reveals that workers were more responsive to group involvement and managerial attention than to financial incentives.

Answer:- A – TRUE

quizxp telegram

Also Check:- NPTEL » Art of C Programming Quiz Assigment Week 1 2021

[foobar id=”1315″]