NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT 2021

DEVELOPING SOFT SKILLS

NPTEL Developing Soft Skills and Personality the course aims to cause a basic awareness about the significance of soft skills in professional and inter-personal communications and facilitate all-around development of personality. Hard or technical skills help to secure a basic position in one’s life and career.

Developing Soft Skills and Personality is a MOOC course offered by IIT Kanpur on the NPTEL platform. This course helps the students to achieve great soft skills only soft skills can ensure a person retain them, climb further, reach a pinnacle, achieve excellence, and derive fulfillment and supreme joy. The course is developed by Prof. T. Ravichandran is presently a Professor of English in the Department of Humanities and Social Sciences at the Indian Institute of Technology Kanpur, Uttar Pradesh, India.

  1. INTENDED AUDIENCE: Students, Teachers, Professionals, Trainers, Leaders, Employers
  2. Requirements/Prerequisites: Nil
  3. INDUSTRY SUPPORT: All industry/companies/organizations will recognize and value this course and recommend this for their employees and trainee programs.

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of the average of the best 6 assignments out of the total 8 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

Students will be eligible for CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If any of the 2 criteria are not met, the student will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT WEEK 8 ANSWERS:-

Q1.

Answer:- (A), (B) & (E)

Q2.

Answer:- (B) & (C)

Q3.

Answer:- A), (E) & (F)

Q4.

Answer:- (A), (B) & (F)

Q5.

Answer:- (A) & (B)

Q6.

Answer:- (A), (B) & (C)

Q7.

Answer:- (A), (C), (D) & (F)

Q8.

Answer:- (B), (D) & (E)

Q9.

Answer:- (A), (B) & (F)

Q10.

Answer:- (A), (B) & (F)

Q11.

Answer:- (E)

Q12.

Answer:- (F)

Q13.

Answer:- d

Q14.

Answer:- d

Q15.

Answer:- f

Q16.

Answer:- c

Q17.

Answer:- d

Q18.

Answer:- a

Q19.

Answer:- d

Q20.

Answer:- c

Q21.

Answer:- b

Q22.

Answer:- b

Q23.

Answer:- b

Q24.

Answer:- a

Q25.

Answer:- b

All the best for the final exam on 26 Sept, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT WEEK 7 ANSWERS:-

Q1. Which of the following are true regarding non-verbal communication? 

Answer:- a,b,e

All the best for the final exam, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

Q2. Which of the following are functions of non-verbal communication? 

Answer:- b,c

Q3. Which of these are part of the six basic non-verbal expressions of communication? 

Answer:- a,b,d,e

quizxp telegram

Q4. In which of the following situations will people tend to avoid eye contact? 

Answer:- a,b

Q5. If you are in America, which of the following body language traits can you expect? 

Answer:- a,c

Q6. When you invade someone’s personal space, what kind of reactions can you expect? 

Answer:- a,b,c,d

Q7. Which of the following would you select as differences between monochronic and polychronic time? 

Answer:- b,c,d

Q8. Which of the following implications can be made from one’s silence? 

Answer:- c,d

Q9. Which of the following body language gestures will be considered defensive? 

Answer:- b

Q10. Why should we learn body language? 

Answer:- a,c,f

Q11. What do interrogators, customs examiners, police inspectors, and others rely on to have a clue about the subconscious of people they are examining? 

Answer:- e

Q12. Which of these is NOT a part of non-verbal communication? 

Answer:- d

Q13. Which of these behavioral traits, if you exhibit during an interpersonal exchange, will reveal that you are nervous? 

Answer:- d

Q14. Which of the following is NOT true about non-verbal communication? 

Answer:- b

Q15. Which of the following should you NOT do the night before an important interview? 

Answer:- a

Q16. Which of the following statements is WRONG? 

Answer:- d

Q17. Why is it challenging to come to an accurate conclusion based on one’s non-verbal cues? 

Answer:- c

Q18. Which of the following is NOT important to keep in mind for an interview? 

Answer:- e

Q19. Which of the following is the most appropriate behavior in an interview? 

Answer:- cc

Q20. Which of the following is NOT the reason for putting candidates through a Group Discussion, during the selection process for jobs? 

Answer:- b

Q21. Whether it is a Japanese person, or an American, eye contact or the lack of it will carry the same connotation everywhere.

Answer:- b

Q22. Debate offers the best way to identify a natural leader.

Answer:- b

Q23. The four components of a group discussion are leadership, communication skills, personality, and hard skills.

Answer:- b

Q24. Wearing sunglasses in an interview creates an impression that the candidate is sincere and open.

Answer:- b

Q25. The three C’s for interpreting non-verbal clues are: compare, contrast, and change. 

Answer:- b

NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT WEEK 6 ANSWERS:-

Q1. Match the quotations with the corresponding authors: 
a. “Half the world is filled with people who have something to say and cannot say it, and the other half, of people who have nothing to say and keep on saying it.” 
b. “Much unhappiness has come into the world because of bewilderment and things left unsaid.”   
c. “The difference between the almost right word and the right word is really a large matter—it’s the difference between the lightning bug and the lightning.” 
d. “The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place.” 
e. “Brevity is the soul of wit.” 
f. “The way we communicate with others and with ourselves ultimately determines the quality of our lives.” 

Answer:- b

All the best for the final exam, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

Q2. The statement: “Flying planes can be dangerous,” is an ambiguous one. Using it in your communication without adequate contextual explanation would cause— 

Answer:- d

Q3. What is the deciding factor to determine the effectiveness of communication? 

Answer:- d

Q4. When a wife who had promised to reach at 5.00 pm to go to the movies with her husband, reached at 8 pm, instead of getting angry with him, the husband remained calm and wanted to know first what made her come late. The husband possesses which of the following qualities:

Answer:- a

quizxp telegram

Q5. Many interpersonal proposals get rejected because the best  ________________ was not utilized.

Answer:- d

Q6. Which of the following is NOT a barrier to information flow in organizations? 

Answer:- a

Q7. In your team, in office, there are twenty people from different cultural backgrounds. Which of the following is the best way to be a good communicative leader with them? 

Answer:- c

Q8. What according to you, is the most important lesson picked up by Steven Covey on the New York subway? 

Answer:- e

Q9. You are called by your boss to his office for a discussion. On entering the room, you find that he is sitting with his legs on the table, and hands clasped at the back of his head. You can interpret this non-verbal sign as an indication of? 

Answer:- b

Q10. During a group discussion, a girl is turning her face away from you. You can interpret it as? 

Answer:- b

Q11. For composing an effective email, identify what should you avoid doing from the following: 

Answer:- b,c,e

Q12. Use only well-known and common abbreviations. 

Answer:- a,d

Q13. Which of the following statements, if taken out of context can misguide the listener regarding their meaning? 

Answer:- a,b,d

Q14. Which of the following are components of effective communication? 

Answer:- a,b

Q15. Which of the following are part of personality barriers in communication? 

Answer:- c,f

Q16. Which of the following are part of emotional barriers to effective communication? 

Answer:- a,c,d,f

Q17. What are some of the overcoming strategies for language barriers in communication? 

Answer:- a,b,d,f

Q18. Suggest possible ways in which one can surmount organizational barriers to effective communication? 

Answer:- a,b,e,f

Q19. Involuntary body language reveals a person’s: 

Answer:- b,f

Q20. One can overcome an angry tone in interpersonal transactions by: 

Answer:- b,e,f

Q21. Silence can be used as a powerful means of dominance.

Answer:- a

Q22. Communication is a one-way process involving shared assumptions and unspoken agreements.

Answer:- b

Q23. Communication is a one-way process involving shared assumptions and unspoken agreements.

Answer:- b

Q24. Maximum use of technological aids for communication enhances the effectiveness of communication. 

Answer:- b

Q25. Love as well as hatred can act as barriers to communication. However, rather than love, hatred interferes more as a barrier in communication.

Answer:- a

NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT WEEK 5 ANSWERS:-

Q1. In the book, The Medium is the Message, the wheel, book, and clothing are considered to be extensions of certain human body parts. Identify the corresponding order: 

Answer:- c

Q2. Name the author of the following quote: “Our machines are disturbingly lively and we ourselves are frighteningly inert.”

Answer:- e

Q3. What does the following imply: “ . . . as man works in assembly line, he appears to serve as an appendage?” 

Answer:- f

quizxp telegram

Q4. What does the following imply: “ . . . as man works in assembly line, he appears to serve as an appendage?” 

Answer:- d

Q5. Which of the following traits show that you are addicted to social media? 

Answer:- e

Q6. Identify the mistake to avoid while answering an email. 

Answer:- d

Q7. Identify the most appropriate measure that you can adopt to overcome your social media addiction: 

Answer:- d

Q8. Identify the correct way to end a formal email that started with the salutation: Dear Sir/Madam: 

Answer:- f

Q9. Your irritation shown towards leaving your mobile in switched off mode for two hours indicate that you are— 

Answer:- d

Q10. There are six different types of people who have been sent to receive a foreign delegate. Which kind of person is likely to be sent again the next time? 

Answer:- c

Q11. Which among the following are part of essential telephone skills? 

Answer:- a,d

Q12. What does it mean to say that the boundaries between man and machine are blurred? 

Answer:- a,c,d,e

Q13. From the following objects identify a few that have become such natural extensions of the body that it is difficult to imagine our lives without them. 

Answer:- b,c,d

Q14. Understanding cybernetics allows us to understand the following: 

Answer:- b,c,e

Q15. Identify some of the effects of the overwhelming presence of technology in our lives today: 

Answer:- a,b,c

Q16. Identify a few things to avoid, when you are composing an email on the behalf of your company. 

Answer:- a,b,e

Q17. Identify a few things that you would adhere to while writing an email to a friend of yours. 

Answer:- a,b

Q18. Sorri to inform you that I will not be able to take tomorrows exam please postpone it sometime my stomach is paining badly, and so I kindly ask you to take action. 

Answer:- a,b,c,d

Q19. If you have to send a lengthy text to your colleague, identify a few ways in which you can make it more readable. 

Answer:- a,b,c

Q20. Mention a few things that one should keep in mind, while composing the subject line in emails?

Answer:- a,b,c

Q21. Massive infusion of technology in our lives influence our thought patterns, thinking capabilities, and ways of communication.

Answer:- a

Q22. Donna Haraway said: “I fear the day that technology will surpass our human interaction the world will have a generation of idiots.”

Answer:- b

Q23. A Cybernetic organism is a fusion between topography and technology.

Answer:- b

Q24. “Control, Benefit, and Choice” are the three watchwords to keep in mind while using technology.

Answer:- a

Q25. Sacrificing a few hours of sleep each day to be on social media helps one maintain one’s mental and emotion health in the long run.

Answer:- b

NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT WEEK 4 ANSWERS:-

Q1. Which of the following is a positive way of using the Zeigarnik Effect? 

Answer:- c

Q2. When a child grows up, in which order does she normally pick up the four essential communication skills? 

Answer:- f

Q3. Which of the following is a physical barrier to active listening? 

Answer:- e

Q4. You are trying to listen to an important lecture, and a political rally is going on just outside which creates a lot of commotion. Which type of barrier does it create for active listening? 

Answer:- a

Q5. Your colleague wants to discuss her work-related ideas with you. During conversation, you are overenthusiastic to supply gaps in her ideas, and keep interrupting her to let her know where/why she is wrong. Which kind of barrier does this create for active listening? 

Answer:- d

Q6. You are calling a prospective candidate on behalf of your company. Choose the most appropriate line to begin the conversation with. 

Answer:- b

Q7. Your friend has called you to share a troubling incident that has happened in his life. While talking to him, which of the following would be considered improper and insensitive? 

Answer:- d

Q8. If a person is talking for too long on the phone, and refuses to hang up, which of the following would be appropriate to do as per the norms of advanced telephone skills? 

Answer:- c

Q9. What is a sensible thing to do, when it comes to ensuring an appropriate voice for talking on the telephone? 

Answer:- d

Q10. Which of the following is sure to get enhanced by active listening? 

Answer:- e

Q11. Which of the following will you identify as being essential for developing a successful personality in life? 

Answer:- a,b,d,f

Q12. As far as communication skills are concerned, which of the following are true?

Answer:- a,b,e,f

Q13. Which of the following are misconceptions about communication?

Answer:- a,c,f

Q14. Which of the following are true about active listening?

Answer:- a,c,e

Q15. Your close friend is going through an episode of trauma, and he is relating that experience to you. The best thing you can do at the moment is to make sure that you play the role of an active listener to him. How will you ensure that you do that?

Answer:- a,c,d,f

Q16. Which of the following are true about the effectiveness of active listening? 

Answer:- b,c,e

Q17. Which of the following are psychological barriers to effective listening?

Answer:- a,b,c,e

Q18. Which of the following are part of good telephone etiquettes?

Answer:- c,f

Q19. Which of the following phrases can you use to handle angry or difficult callers?

Answer:- a,b,e

Q20. Carrying deep-rooted beliefs to a lecture can result in the following: 

Answer:- a,c,d

Q21. Hearing is a mental activity. Listening is a physical activity.

Answer:- b

Q22. Listening involves reception of ideas, picking up non-verbal cues, retaining ideas, processing them, and responding to them.

Answer:- a

Q23. Normally, people remember 40% of what they heard within 8 hours.

Answer:- b

Q24. A good listener pays attention not just to words, but also to facial expressions and body language of the speaker.

Answer:- a

IMPORTANT:- ANY LAST MINUTE CHANGE WILL BE NOTIFIED ON TELEGRAM SO JOIN US THERE

quizxp telegram

Q25. Preconceived opinions are the most important requirements for being a good listener.

Answer:- b

NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT WEEK 3 ANSWERS:-

Q1. Who among the following made the quote: “We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit?” 

Answer:- e

Q2. If the maxim: “Circumstance do not make a man; it reveals him,” were to be true, which one of the following rejoinders should follow William Golding’s assertion: “The Beast is within us?”: 

Answer:- c

Q3. If one is under a lot of stress, sometimes one takes to smoking. What is the role that Dopamine plays in choosing to smoke when one is stressed out? 

Answer:- d

Q4. How does the Zeigarnik Effect impact the human mind? 

Answer:- a

Q5. Which aspect of the Zeigarnik Effect makes it dangerous for one to start watching a television series? 

Answer:- c

Q6. In order to manage a task efficiently, which one of the following is a healthy practice to acquire? 

Answer:- e

Q7. Which of the following is the most crucial one about bad habits?

Answer:- c

Q8. Which of the following is a good habit in conflict resolution? 

Answer:- d

Q9. You have the habit of staying up late and binge-watch shows on OTT/TV. This is taking a toll on your health and studies. Identify the way in which you can change this? 

Answer:- e

Q10. A youngster you know has developed the bad habit of consuming a lot of chocolates whenever she feels depressed. Identify the worst possible way to get her out of her habit. 

Answer:- b

Q11. Which of the following are true about habits? 

Answer:- a,e

Q12. Which of the following are part of the habit cycle? 

Answer:- a,b,c,d,f

Q13. Which one of the following are true about bad habits? 

Answer:- a,e

Q14. Dopamine is: 

Answer:- a,c,e,f

Q15. Aravind reaches for his cigarette just before there is a class presentation, every time, because he has social anxiety. Identify the following ways in which he can break this toxic pattern, that does nothing other than harm his health: 

Answer:- a,d

Q16. In which ways can you use Zeigarnik Effect productively? 

Answer:- a,b,d

Q17. Your roommate is addicted to caffeine. Choose the most appropriate and effective ways in which you will get him to break his overdependence on the substance. 

Answer:- e,f

Q18. Which one of the following are unhelpful in forming good habits?

Answer:- b,e

Q19. Which of the following are examples of good habits?

Answer:- a,d,e,f

Q20. You have the habit of losing concentration from the task at hand. Identify some of the techniques you can use to be able to sit and finish your work at a stretch? 

Answer:-a,b,e

Q21. Bad habits, if replaced by good habits, can be easily removed without any trace. 

Answer:- a

Q22. Habits do not depend on peer group influence and/or environment.

Answer:- b

Q23. Visualizing a fulfilling and meaningful life for the future is one of the ways of countering a bad habit under the influence of dopamine. 

Answer:- a

Q24. Dopamine forms a crucial role in forming addictive habits, irrespective of whether they are good or bad. 

Answer:- a

Q25. Preconceived opinions are the most important requirements for being a good listener.

Answer:- b

NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT WEEK 2 ANSWERS:-

Q1. In Bertrand Russell’s example of two men, Mr. A and Mr. B, being in conflict with each other, what does the arbitrator tell each of the men, to have the conflict peacefully resolved?

Answer:- C

Q2. Imagine the following situation: you are unhappy with your job and wish to make a career switch, but you are unsure about whether you have enough savings to pay your rent and bills for the months that you will be out of the job. Meanwhile, your parents who live far away from the city where you work are ailing, and require someone to be around to look after them at home. It might be natural that you are experiencing:

Answer:- D

Q3. Which of the following is sure to happen when you are distressed? 

Answer:- F

Q4. If a person is unassertive, cooperative, and values building relationships over taking a clear stance on things, which among the following descriptions best fits his/her personality type? 

Answer:- B

Q5. Which one of the following is a sign that you are undergoing an intrapersonal conflict? 

Answer:- C

Q6. A conflict between a father and a son is an example of? 

Answer:- A

Q7. Which of the following can you use to manage mental stress? 

Answer:- D

Q8. Which one of the following is a correct definition of “mediation?” 

Answer:- STILL SOLVING WILL UPDATE SOON AND NOTIFY ON TELEGRAM CLICK ON BELOW IMAGE FOR LINK

quizxp telegram

Q9. Which one of the following thoughts is most likely to cross your mind when you are severely distressed? 

Answer:- STILL SOLVING WILL UPDATE SOON AND NOTIFY ON TELEGRAM CLICK ON BELOW IMAGE FOR LINK

Q10. Fellow feeling and empathy can help in? 

Answer:- D

Q11. Which of the following, according to you, fit the definition of conflict? 

Answer:- A,B,D

Q12. Which of the following are destructive ways of resolving conflict? 

Answer:- D,E,F

Q13. As an emotionally balanced person, how would you ensure that conflict is eliminated? 

Answer:- A,B

Q14. You consider yourself to be a strong person who can contribute constructively in a situation of conflict. From the following options, pick the lines that you would say to favorably resolve the situation. 

Answer:- B,D,F

Q15. You know someone to be a generally dominating and selfish person. In which of the following ways might you generally expect him to react to a situation of conflict?

Answer:- C,E

Q16. If you are distressed, you might exhibit the following behavioral patterns: 

Answer:- A,C,D

Q17. What are the ways in which a conflict can be a positive thing?

Answer:- B,D,E,F

Q18. If you are trying to resolve a conflict between two of your best friends, which of the following methods should you adopt? 

Answer:- B,C,E

Q19. You are trying get an afternoon nap, when your roommate thinks of inviting some friends over for a movie. Which of the following can you say to her to resolve the conflict favorably? 

Answer:- A,E

Q20. Suppose the parents of your child’s classmate comes to your house to complain about your child. In order to constructively resolve the conflict, you will do the following:

Answer:- B,E,G,H

Q21. Eustress is unregulated stress, and it is harmful for an individual.

Answer:- B

Q22. Conflict is a normal, accepted, expected, and inescapable part of life.

Answer:- A

Q23. Peace comes not from the absence of conflicts, but from the ability to cope with it.

Answer:- A

Q24. It’s not stress that kills us it is our reaction to it. 

Answer:- A

Q25. Positive resolution of conflict can bring one closer to the person/group with whom they conflicted.

Answer:- A

NPTEL Developing Soft Skills and Personality ASSIGNMENT WEEK 1 ANSWERS:-

Q1. What does learning mean?

Answer:- B

quizxp telegram

Q2. As suggested in the lessons, what can we do before we die?

Answer:- F

Q3. How would you go about planning for your life’s mission?

i. Set yourself short-term and long-term goals. 
ii. Evaluate your performance at the end of a day, a week, a month, and then a year at a time. 
iii. Ascertain the purpose and ultimate mission in your life. 
iv. Note the things you have done well, and where you would like to improve. 
v. Visualize where you would like to see yourself progressively at the end of 5,10, 15, and 25 years. 

Answer:- C

Q4. Which of the following is NOT part of soft skills?

Answer:- D

Q5. Imagine the following scenario: A member of your family keeps misunderstanding your message. No matter how much you try, they just do not seem to be complying with your wish. As an emotionally balanced person, what would you choose to do? 

Answer:- C

Q6.    Identify the belief that clearly indicates the Law of Abundance: 

Answer:- D

Q7. Who is the author of the following quotation: “If you plan on being anything less than you are capable of being, you will probably be unhappy all the days of your life.”

Answer:- C

Q8. You are doing a well-paying job, have money, status, and material comfort. But you feel that your talents and potentials are not realized to their fullest extent. In such a situation, which of Maslow’s hierarchy of needs is not getting fulfilled for you?

Answer:- C

Q9. Why does Abraham Maslow say that a musician must make music, a poet must write, if he is to be ultimately at peace with himself?

Answer:- C

Note:- WE NEVER PROMOTE COPYING AND We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge, and by posting these answers we are just trying to help students to reference, so we urge do your assignment on your own.

Q10. What does the Japanese term “Kaizen” mean

Answer:- D

Q11. Why are soft skills extremely important in life? 

Answer:- B,D,E,F

Q12. What are some of the most crucial takeaways from Steve Jobs’s commencement address? 

Answer:- A,C,F

Q13.  What did Stephen Covey learn from his life-changing experience on the New York subway? 

Answer:- C,E

Q14. After going through the lessons of Module 1, what according to you should our Self-Management and Planning Skills reflect? 

Answer:- C,E

Q15. Imagine you are a team-leader in your office who has to turn in a certain number of deliverables to your boss at the end of a work-day. You have a member of your team who turns up to work, sick. Which of the following actions would reflect empathy, on your part?

Answer:- B,F

Note:- IF THERE ARE ANY CHANGE IN ANSWERS OF DEVELOPING SOFT SKILLS AND PERSONALITY COURSE WILL GIVE UPDATE ON TELEGRAM SO KINDLY JOIN US THERE FOR GOOD SCORES.

quizxp telegram

Q16. Which of the following qualities tell you that a person is self-aware?

Answer:- D,E,F

Q17.   If you possess spiritual intelligence, you would be?

Answer:- D

Q18. Which of the following qualities are seen in people with a strong personality?

Answer:- D,E

Q19. Which of the following are NOT traits of an emotionally balanced person?

Answer:- A,B,C

Q20.Identify the constructive ways that you can relieve stress.

Answer:- A,E,F

Q21. A person who can think rationally and make objective decisions even when consumed by their emotion, is said to be an emotionally stable person.

Answer:- A

Q22. People with a growth mind-set always reject criticism.

Answer:- B

Q23. People with a poverty of mind possess great risk-taking ability. 

Answer:- B

Q24. The Japanese term “Kaikaku” means gradual realization of your mission.

Answer:- B

Q25. The first need according to Abraham Maslow is physiological need.

Answer:- A

Also check :- Internship oppurtinites