NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT ANSWERS 2021

COMPUTER GRAPHICS

NPTEL COMPUTER GRAPHICS Computer graphics is one of the fundamental aspects of any computing system. Its primary role is to render the digital content (0’s and 1’s) in a human-comprehensible form on the computer screen. The rendering follows a series of stages, collectively known as the graphics pipeline.

NPTEL COMPUTER GRAPHICS is a MOOC course offered by IIT Guwahati on the NPTEL platform. In this course, we will introduce the pipeline and its stages. The topics covered include various object representation techniques followed by the pipeline stages of modeling transformation, 3D to 2D viewing transformation. The course is developed by Dr Samit Bhattacharya is an associate professor in the Dept of Computer Science and Engineering, IIT Guwahati, with more than 12 years of teaching and research experience.

  1. INTENDED AUDIENCE: All Undergraduates
  2. Requirements/Prerequisites: NIL
  3. INDUSTRY SUPPORT: All compaines or industry

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Students have to score Average assignment score = 25% of the average of the best 6 assignments out of the total 8 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100 Final scores = Average assignment score + Exam score

Students will be eligible for CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If any of the 2 criteria are not met, the student will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT WEEK 8 ANSWERS:-

Q1. In computer graphics, the frame buffer is a part of video memory

Answer:- a

Q2. The full form of the GPGPU is __________.

Answer:- c

Q3. The graphics softwares are broadly of ___ types.

Answer:- a

All the best for the final exam on 26 Sept, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

Q4. Once CPU detects process involves graphics operations, it transfers control to _________ .

Answer:- b

Q5. There are ______ types of flat panel displays.

Answer:- a

Q6. Plasma panels, thin-film electroluminescent displays, light-emitting diodes (LEDs) are the examples of ___________ displays.

Answer:- a

Q7. There are two types of LCDs: reflective and ________ .

Answer:- b

Q8. In GPU, multiple cores (cores capable of performing simple integer and floating point arithmetic operations only) are grouped together to form _____________.

Answer:- a

Q9. All modern-day GPUs contain depth-buffer as dedicated memory.

Answer:- a

Q10. OpenGL is a _________ .

Answer:- b

All the best for the final exam on 26 Sept, for extra preparation, take our membership for better score in exam read more here:- Final Exam Membership

NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT WEEK 7 ANSWERS:-

Q1. The floating-point operation in “Line Scan Conversion” makes the rendering approach computationally expensive.

Answer:- a

Q2. Square root and multiplication operations are used in

Answer:- c

Q3. In the seed fill algorithm, seed means ______ of a region.

Answer:- a

Q4. The Scan Line Convex Polygon Fill Algorithm performs an inside-outside test for each pixel

Answer:- b

Q5. Scan conversion is also known as rendering.

Answer:- b

Q6. DDA algorithm is an incremental approach to speed up ____________.

Answer:- b

Q7. In Bresenham’s algorithm we choose pixels at each step depending on the __________.

Answer:- c

Q8. In midpoint algorithm we can divide a circle into _____ quadrants.

Answer:- c

Q9. In ________ rendering algorithm, we start with one interior pixel and color the region progressively based on the boundary pixel color.

Answer:- b

Q10. Anti-aliasing techniques are used to ________ the rendered shape.

Answer:- b

NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT WEEK 6 ANSWERS:-

Q1. In computer graphics, the object within the view volume are projected, and outside objects are discarded. This process of discarding objects is called

Answer:- b

Q2. The Sutherland-Hodgeman algorithm is used for

Answer:- c

Q3. In 3D computer graphics, Cohen-Sutherland line clipping algorithm required _________ bits region coding.

Answer:- a

Q4. The depth sorting algorithm in computer graphics is often called

Answer:- d

Q5. Which one from the following use both object space and image methods for HSR (hidden surface removal)

Answer:- c

Q6. In line clipping line boundary intersection check is computationally expensive.

Answer:- a

Q7. Cohen-Sutherland Algorithm is a _______ algorithm.

Answer:- b

Q8. Sutherland–Hodgeman algorithm works well when fill-area is a _____ polygon to be clipped against a rectangular clipping window.

Answer:- b

Q9. Hidden surface removal is of two types: Object space method and ________ method.

Answer:- b

Q10.One way to reduce computation of hidden surface removal is to use ______ properties.

Answer:- a

NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT WEEK 5 ANSWERS:-

Q1. The different spectra that result in the sensation of the same color in computer graphics are known as

Answer:- A

Q2. Which of the following is not texture synthesis approach

Answer:- C

Q3. While setting up the view coordinate system, one of the points chosen is

Answer:- B

Q4. The transformation of a 3D scene to a 2D image is known as

Answer:- B

Q5. 9. Lines not parallel to the view plane appear to meet at some point on the view plane after projection is known as

Answer:- D

Q6. Light waves within visible light range excite _____ in our eye, giving photopic vision.

Answer:- B

Q7. We have _____ types of cones in our eyes.

Answer:- B

Q8. The texturing method MIP stands for

Answer:- A

Q9. In _________ projection, projectors converge at a point.

Answer:- A

Q10. While computing the transformed coordinates of a point, its original z (depth) value is preserved in a separate storage known as the _______.

Answer:- B

NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT WEEK 4 ANSWERS:-

Q1. The transport of light energy from a source to a point is called

Answer:- c

quizxp telegram

Q2. Lighting and shading represent two different ways of computing colors at a point.

Answer:- a

Q3. According to the simple lighting model, light intensity reaching the viewer from a surface point can be modeled as the sum of _________ intensities.

Answer:- b

Q4. 8. Flat shading is more realistic coloring than gouraud shading (at the expense of increased computation).

Answer:- b

Q5. Lighting model computes color in terms of ________ values.

Answer:- a

Q6. In graphics there are typically three types of light sources: Point light source, Directional source and ______ source.

Answer:- a

Q7. Reflection from a point can occur either of two ways: Diffuse reflection and _____________ .

Answer:- b

Q8. ______ models work at the pixel-level, after the scene is mapped to the screen.

Answer:- b

Q9. Gouraud shading limitations can be overcome with a more accurate shading model, known as the ________.

Answer:- a

Q10. We cannot perceive absolute difference in intensity values.

Answer:- a

NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT WEEK 3 ANSWERS:-

Q1. The basic transformation used in “Computer Graphics” are

Answer:- e

quizxp telegram

Q2. In homogeneous coordinate system, a 2D point p(x, y) represented with ______ element vector.

Answer:- b

Q3. In 3D shearing metric the shear value zero indicates

Answer:- b

Q4. 3D equivalent of pixel is __________ .

Answer:- b

Q5. BSP stands for ___________.

Answer:- c

Q6. In scaling we multiply the object coordinates by some scalers, called _________.

Answer:- b

Q7. A homogeneous coordinate system is an abstract representation technique.

Answer:- a

Q8. In homogeneous coordinate system, any point of the form Ph(xh,yh,0) is considered to be at _____.

Answer:- b

Q9. Matrix multiplication is commutative. So any sequence of the multiple geometric transformation will lead to same result.

Answer:- a

Q10.In 3D shearing there are _____ shearing factors.

Answer:- b

NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT WEEK 2 ANSWERS:-

Q1. Space-partitioning methods include techniques such as constructive solid geometry.

Answer:- a

quizxp telegram

Q2. Quadric surfaces refers to those objects, which (or the surface of which) are described with degree 3 equations (i.e., cubic equations).

Answer:- b

Q3. The idea of fitting a set of control points with several polynomials to generate curve is called _________.

Answer:- a

Q4. De Casteljau algorithm used to generate ________.

Answer:- b

Q5. Techniques that represent an object by representing the individual object surfaces are ____________.

Answer:- a

Note:- WE NEVER PROMOTE COPYING AND We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge, and by posting these answers we are just trying to help students to reference, so we urge do you assignment on your own.

Q6. Two sweep representation techniques used in computer graphics are Sweep surface and __________.

Answer:- c

Q7. Mesh representation is one of the sub categories of _________.

Answer:- b

Q8. Sphere is an example of quadratic surface.

Answer:-a

Q9. __________ support local controllability.

Answer:- b

Q10. The two types of continuing conditions are, (choose the correct options)

Answer:- a

NPTEL COMPUTER GRAPHICS ASSIGNMENT WEEK 1 ANSWERS:-

Q1. William Fetter of Boeing coined the term “Computer Graphics” in the year _______.

Answer:- d. 1960

quizxp telegram

Q2. Sylvan Chasen (Lockheed, 1981) proposed _________ phases of “Computer Graphics” evolution.

Answer:- c. 4

Q3. Image generation task performed by ___________.

Answer:- a. display controller

Q4. The process of hidden surface removal also known as the _________.

Answer:- b. visible surface detection

Q5. Raster graphics refers to images represented in terms of continuous geometric primitives such as lines and curves.

Answer:- b. False

NOTE:- IF THERE IS ANY CHANGE IN ANSWERS OF NPTEL COMPUTER GRAPHICS answers WILL UPDATE BEFORE LAST DATE AND NOTIFY ON TELEGRAM OR WHATSAPP. SO KINDLY JOIN US, CLICK ON THE BELOW IMAGE AND JOIN US.

quizxp telegram

Q6. Computer graphics is the process of _______ static images or animation (sequence of images) on computer screens in an efficient way.

Answer:- a. rendering

Q7. The CAD system DAC-1(by IBM) falls under _________ phase of computer graphics.

Answer:- a. gestational

Q8. The computer graphics field entered into the adulthood period in ___________.

Answer:- b. 1981

Note:- WE NEVER PROMOTE COPYING AND We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge, and by posting these answers we are just trying to help students to reference, so we urge do your assignment on your own.

Q9. GPU stands for ___________.

Answer:- b. Graphics Processing Unit

Q10. In ______________ stage3D scene is mapped to 2D scene.

Answer:- c. viewing transformation

JOIN US ON TELEGRAM FOR WEEK 2 ANSWERS UPDATES

Also check :- Internship oppurtinites

Note:- We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge and by posting these answers we are just trying to help students, so we urge do you assignment own your own.